- Den første snøen har kommet til Hallingdal, og sykkelsesongen synger på siste verset. I 2021 har det vært mye å glede seg over for sykkelfolket. Vi har samlet sesongens 10 største høydepunkter og løfter sløret for et par av neste års nyheter.
#1 42 km nye stier
Hallingdal er blant de hardest satsende terrengsykkelregionene i Europa, og utviklingen har gått i ett de siste årene. I 2021har regionen satt en soleklar norgesrekord i stibygging, med ferdigstilling av mer enn 42 km ny sti (!). Flytstiene har gjort sitt inntog i Hallingdal, og i år sto 3 gigantiske fyrtårnsprosjekt klare. Det dreier seg om Hallingspranget (17 km) i Nesbyen, Flow Motion (4 km) på Geilo og Blå Flytsti i Hemsedal (10 km). I tillegg startet både Ål og Gol sin utvikling av sentrumsnære stisentre, og på Flå bygges det nye stier og anlegg i stor stil både på Turufjell og Høgevarde.
Foto: Lars S. Storheim
#2 Arrangementer
Hillbilly Huckfest var tilbake for fullt, med 500 deltakere og sommerens beste festivalstemning. Sykkelkonkurransene våknet også av koronadvalen, med NM i Enduro på Nesbyen. Sjeldent har det vært så god stemning, som da syklistene endelig kunne line mellom sperrebåndene i Norges Enduro-hovedstad.
#3 Hallingdal Pumptrack Series 2021
Vi blir aldri lei av å følge små og store, ferske og proffe syklister som battler det ut i pumptracken. I årets serie var det ny deltakerrekord og skyhøyt nivå på syklingen. Størst jubelbrøl gikk til Eine på 4 år, da han la alt igjen på pumptracken i Nesbyen. Årets prestasjon må være Annika Pettersen, som med nesten utenomjordisk presisjon og fart tok 4 strake pumptrackseire. Dette blir vanskelig å toppe i 2022 – men gjett om vi skal forsøke...
Foto: Magnus Grönberg.
#4 Menneskene
Når man utvikler rå sykkelanlegg dukker det også opp masse rå folk. Vi har gjennom året vært så heldige å få rulle med både stibyggerlegender, skikjendiser og noen av landets raskests stisyklister. Vi gleder oss til å møte nye og gamle sykkelkompiser på stiene i Hallingdal neste år!
#5 Bedre informasjon
Med ytterligere 42 km med sykkelstier er det trygt å si at stinettverket i Hallingdal begynner å bli omfattende. Derfor er det også et økende behov for å gi syklistene god informasjon om vanskelighetsgrader og hvor man finner de kvalitetsikrede stiene. Arbeidet med skilt, kart og portaler er fortsatt i tidlig fase og syklister kan se frem til flere nye informasjonspunkt i 2022. Hallingdal har også inngått et langsiktig samarbeid med Hallingdal-foretaket Trailguide AS, som skal sikre topp kvalitet på den digitale informasjonen.
Foto: Lars Storheim
#6 Sosiale medier
Sykling engasjerer både på stien og på nett! Det har vært helt rått å følge engasjementet på sosiale medier gjennom årets sesong. Mange syklister tagger @hallingdalrides når de er i Hallingdal og sykler, så vi kan følge med på hva som skjer ute på stiene.
#7 Flere utforsker regionen
Hallingdal er ved å utvikle seg til et eldorado for stisyklister, og det er stort mangfold i sykkeltilbudet på de 6 reisemålene i regionen. Vi ser at veldig mange syklister reiser rundt til flere ulike destinasjoner når de er på besøk i Hallingdal. Det er det som gjør Hallingdal så unikt: Med et stadig voksende stinettverk er det alltid en anledning til å komme tilbake og teste en ny sti eller destinasjon.
Foto: Lars Storheim
#8 Flere guider
I Hallingdal finner du hele 5 guideselskap som har sertifisert seg på ett av de tre nivåene i det offisielle norske guideprogrammet. Flere har klatret i nivåene, og i høst klarte Oskar Brodin i Tunet Sport og Nina Gässler i Geilo Aktiv seg gjennom nåløyet og ble sertifisert på det øverste europeiske nivået. Dermed er de del av en svært eksklusiv gjeng av bare 3 sykkelguider i Norge med dette utdannelsesnivået.
#9 Bedre servicetilbud
I takt med at stitilbudet vokser har også Hallingdal blitt en mer syklistvennlig region. I år har det blitt satt opp mer enn 10 sykkelvaskestasjoner, og det dukker opp stadig flere servicepunkt med verktøy og utstyr for enkel sykkelreparasjon – og til og med ladepunkt for elsykler.
#10 Nye syklister
Stiutviklingen i Hallingdal er ikke bare rettet mot helfrelste stisyklister – det er like viktig å rekruttere nye syklister til sporten. Barn, unge og familier med begrenset erfaring på stisykkel begynner nå å dukke opp på stier og anlegg rundt omkring i dalen, og vi tror mange opplever samme moro og mestringsfølelse som de gjør når de besøker dalen med ski på beina om vinteren. Denne utviklingen skjer takket være de nye anleggene, som er bygget på en måte så de aller fleste kan finne utfordringer på sitt eget nivå.
Foto: Paul A. Lockhart
Hva kan vi vente oss i 2022?
Årets sesong blir ikke enkel å overgå. Men planleggingen for 2022 er allerede i gang, og ingen i den regionale sykkelfamilien har tenkt seg å ligge på latsiden. Det som mange sikkert lurer på er, hvilke nye stier som planlegges neste år. Her kan vi si såpass, at det er noen skikkelige godsaker på gang – som f.eks. det som blir regionens største asfalterte pumptrack på hele 2000 m2 og en 7 km rødgradert flytsti! Mer info følger i løpet av vinteren. Stay tuned her på Rides.no og @hallingdalrides.
Takk til våre fantastiske samarbeidspartnere og alle syklister som besøkte oss i 2021-sesongen. Vi sees på stiene i 2022!
Hilsen Rides crewet
Foto: Anders Backe
Σχόλια